ZONNERUN DAGBOEK

Dagboek 34ste Zonnerun 6 juli 2019

Mobirise

Biep, biep, biep, 6 uur op de klok. Dringend tijd om op te staan, want het is de grote dag. Jaja, na vele maanden van voorbereiden is de 34ste Zonnerun aangebroken. Snel de tanden poetsen en de kledij aantrekken. Hopla en richting Eindhoutdorp. Vóór 7 uur zijn de bestuursleden en de vrijwilligers al volop bezig in de dorpskern. De nadarhekken worden gezet, het Zonnerunbord staat klaar aan de ingang van de zaal, de tafels voor de inschrijvingen worden geplaatst enz. Ook rammelen de potten in de keuken al, want ook het keukenpersoneel is al vroeg uit de veren om de deelnemers een lekker ontbijt met spek en eieren te serveren. Sommigen denken nog even aan het werk van gisteren. 

De tafels en de stoelen in zaal De Lambeir in Eindhout en het GCOC Oosterhof in Lummen werden al klaargezet ter voorbereiding van het ontbijt en het middagmaal. De weerman voorspelde immers goed weer voor de Zonnerun. Daarnaast werden de pijlen gehangen die dienen om de zijspanrijders naar hun slaapplaats te wijzen. Zoals jaarlijkse traditie hebben de Duitse Zonnerunvrienden zich gisteren al aangemeld. Ook een nieuwkomer uit de buurt van Leuven had zich al aangemeld. Terug over naar de orde van de dag. Even checken of de diavoorstelling van de sponsors al op volle toeren draait: Check, in orde. 

Dit jaar staan er 4 dames achter het buffet die zeer streng controleren of iedereen zijn of haar ontbijtbonnetje heeft afgegeven. Niettegenstaande wordt er op dit vroege uur al heel veel gelachen.

Terwijl de deelnemers zich volop aanmelden voor het ontbijt, komt de Zonnerun interviewer binnen. Toch twee maal kijken, want blijkbaar lijkt hij op Elvis met een teletekst kostuum aan. Uit goede bronnen werd vernomen dat het kostuum op maat gekocht werd, maar daar hebben velen toch hun bedenkingen bij. Misschien 1 maatje te klein gekocht? Een grappig zicht. Bovendien lopen er twee levende reclameborden rond dewelke met een klein GI Joe zijspanmotortje tombolakaarten verkopen. Sfeer verzekerd!!! B.T.W. eerste prijs van de tombola, om zeker niet te vergeten, is een ballonvaart. De winnaar van dit lot zal zeer blij zijn met deze mooie prijs.

Mobirise
Mobirise
Mobirise
Voor de tweede keer wordt het systeem met cijfers gebruikt. De nadarhekken, voor de plaatsing van de zijspannen, worden dit jaar niet meer gebruikt. Een probeerseltje van vorig jaar, dewelke voor doorgang problemen zorgde. Wegens plaatsgebrek in het dorp, niet meer voor herhaling. Zoals het spreekwoord zegt: Aan elke goede visser ontsnapt wel eens een aal. Uiteindelijk komt het altijd goed.
Mobirise
Mobirise
Mobirise

Bijna 9:15 uur op de klok. De laatste inschrijvingen worden afgehandeld en de laatste plaatsingen in de voertuigen zijn volop aan de bezig. In de verte verschijnt Frank Sels. Hij zal dit jaar het startsein voor de 34ste Zonnerun geven, door het tricolore lint door te knippen.

Mobirise
Mobirise
Mobirise
Bong, de klok van de kerkentoren slaat 9:30 uur. Toer toeter, bulder, bulder en weg zijn wij. Na enkele doortochten en het goede werk van de medewerkers in het dorp gaat het richting Patty van café De Nete voor de eerste pakjesstop. In Mol op de Europese school is de eerste welverdiende drank- en snackstop. De zon komt piepen tussen de wolken en de temperatuur gaat stilaan omhoog. Een appeltje en drankje later is de colonne op weg naar Lummen voor het middagmaal. Even nog wat smalle en brede wegen mee nemen, zoals de watermolen in Balen en de weg langs het kanaal in Olmen. De Olmense Zoo, nu Pakawi park, wordt gepasseerd. Oosterhof: “Here comes the Zonnerun”. 

Eenmaal aangekomen aan het GCOC Oosterhof, worden de deelnemers begroet door de lieve mascotte Zoef en die hippe, maar ooohhh zooo grappige interviewer. De high hives worden volop uitgedeeld. De grote zaal zit bomvol. Eerst worden er nog enkele manden en een overnachting verloot. Voor de tweede maal op rij mag iemand uit Nederland zich gelukkig prijzen voor de overnachting. Dan begint de Nootoplossing aan het muzikale gedeelte. De deelnemers mogen verzoeknummers aanvragen. Wanneer het lied begint, verschijnt de tekst op een groot scherm. Meezingen à volonté is de boodschap. ET81 brengt de lekkere, echt lekkere, kippensoep met balletjes (of was het hanensoep? Hihi!). Gevolgd door frietjes met stoofvlees in een kartonnen bakje. Zo vlaams, maar mmm wat een lekkernij. Voor sommigen is dit weeral een zondagsmaaltijd. Natuurlijk mag het ijsje op het laatste ook niet ontbreken, dat als afkoeling dient na het vele zingen en dansen.
Mobirise
Mobirise
Mobirise
Om 15:30 uur vertrekt de sliert van 3 kilometers aan het GCOC Oosterhof voor de laatste etappe.
Ditmaal gaat het via Paal richting Klein-Vorst waar een nieuwe pakjesstop opduikt. Hierna gaat het eventjes mis voor het laatste deel van de colonne. Maar met dank aan de wegkapiteins wordt dit euvel snel recht gezet. En zo werd het weer snel 16:30 uur. De fanfare en de vele toeschouwers staan de deelnemers op te wachten zodat zij hartelijk onthaald worden. De deelnemers worden getrakteerd op een traditionele koffietafel om de 34ste Zonnerun af te sluiten. Ook de wegkapiteins, zijspan-, trike- en oldtimerrijders dewelke 5-10-15-20-25 en 30 jaar deelnemen, worden in de watten gelegd. Om de “Zonnerundag” af te sluiten, worden de beentjes losgelaten op het bal “Let’s go retro” in zaal De Lambeir. De dag werd al giechelend ingezet, maar wordt ook al lachend afgesloten.
Mobirise
Mobirise
Mobirise
Na enkele uurtjes geslapen te hebben, slaan de bestuursleden de handen weer in elkaar om alles op te ruimen. De drank wordt gesorteerd en de zaal wordt opgeruimd. De dozen worden ingeladen met het Zonnerun materiaal en weer gestockeerd op zolder. BEDANKT, DANKE, MERCI aan iedereen die meegeholpen heeft zodat de 34ste editie kan ingekaderd worden als geslaagd. Op naar een welverdiende vakantie, maar vooral op naar de 35ste Zonnerun.
Mobirise

Web page was created with Mobirise